Een openbare laadpaal aanvragen

hoe gaat het aanvraagproces in zijn werk?

We streven naar een totale doorlooptijd van 26 weken van verzoek tot plaatsing van een openbaar laadpunt. In dit proces hebben wij te maken met processen en besluiten van gemeentes en netwerkbedrijven die de doorlooptijd sterk kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan de vergunningsaanvraag, bezwaarperiode en mogelijk vervuilde grond. Deze processen moeten eerst doorlopen worden voordat een laadpunt geplaatst kan worden. De status van uw aanvraag kunt u vinden via /locaties-openbare-laadpalen.

1 U dient een aanvraag in
U dient een aanvraag in

U kijkt welke gemeente is aangesloten. Via de gemeentepagina doet u een aanvraag voor een laadpaal om uw elektrische auto op te laden in de openbare ruimte.

U ontvangt van ons een bevestiging van de aanvraag per e-mail.

2 Uw aanvraag wordt beoordeeld
Uw aanvraag wordt beoordeeld

Uw aanvraag wordt door Allego beoordeeld. Als uw aanvraag voor de laadpaal aan alle voorwaarden voldoet nemen we deze verder in behandeling.

Binnen twee werkweken koppelen wij u terug of u in aanmerking komt voor een openbare laadpaal.

3 De optimale locatie
De optimale locatie

De optimale locatie van het laadpunt bepalen we op basis van criteria die gemeentespecifiek kunnen zijn. Denk hierbij aan parkeerdruk en reeds geplaatste of geplande laadpalen in de buurt.

Dezelfde week sturen wij een voorstel aan de gemeente voor de gewenste locatie.

4 Akkoord van de gemeente
Akkoord van de gemeente

Omdat het gaat om een laadpaal die in de openbare ruimte komt te staan, is een definitief akkoord van de gemeente noodzakelijk middels het nemen van een verkeersbesluit. 

Dit duurt gemiddeld 8 weken. Wij houden u op de hoogte van de voortgang.

5 Plaatsen van de laadpaal
Plaatsen van de laadpaal

Na het genomen verkeersbesluit doen wij een aanvraag bij de netbeheerder voor een netaansluiting. Zodra deze ingepland is zorgen wij ervoor dat gelijktijdig met de netaansluiting de laadpaal geplaatst wordt.

Voor het realiseren van de netaansluiting heeft de netbeheerder wettelijk 18 weken de tijd.

6 U kunt de laadpaal gebruiken
U kunt de laadpaal gebruiken

Na het plaatsen van de openbare laadpaal, testen we de laadpaal grondig op de werking en geven deze na goedkeuring vrij voor gebruik.

De totale doorlooptijd van aanvraag tot plaatsing is gemiddeld 26 weken.

 

Veelgestelde vragen over oplaadpalen

en oplaadpunten voor elektrische auto's

Wat gebeurt er met mijn aanvraag nadat ik een laadpaal aangevraagd heb?

Meer informatie over het aanvraagproces kunt u vinden op www.openbaarladen.nl/hoe-werkt-het. Ook kunt u de uitleg animatie bekijken op de homepage.

Heb ik nog inspraak in de exacte locatie waar de laadpaal komt te staan?

Wij doen ons best de optimale locatie voor de laadpaal te bepalen, zoveel als mogelijk rekening houdend met de locatie van de aanvrager. Wel is het zo dat het gaat om een laadpaal in de openbare ruimte, dus zal de locatie afhangen van de optimale invulling van deze openbare ruimte en de beleidsregels van uw gemeente.

Wat zijn de voorwaarden?

Per gemeente kunnen er afzonderlijke aanvraagvoorwaarden gelden. Kijk op de specifieke pagina van uw gemeente om te zien welke voorwaarden er voor uw gemeente gelden.