Veelgestelde vragen

over openbare laadpalen

Over de laadpaal

Kan ik een laadpaal aanvragen?

Nee, dat is helaas op dit moment niet mogelijk. De aanbesteding bestond uit 200 laadpalen en die zijn al voorgesteld door de gemeenten. De MRA-e denkt er wel aan een nieuwe aanbesteding uit te schrijven met extra locaties.

Wanneer staan de palen er?

Het realiseren van een oplaadpunt is een samenspel tussen de marktpartij, netbeheerder en de gemeente. De termijn om de laadpalen te plaatsen loopt tot 31 december 2015. Alle partijen werken zo goed mogelijk samen om op deze datum 200 laadpalen geplaatst te hebben.

Hoe werkt de laadpaal?

In tegenstelling tot de meeste andere laadpalen, maakt het bij de MRA-e laadpalen niet uit welke volgorde u gebruikt met het aanmelden van de laadpas of het insteken van de laadstekker. Let wel op dat het enkele seconden kan duren voor dat de oplaadpaal je laadpas herkend. Mocht uw stekker vast zitten, probeer deze eerst verder aan te drukken voordat u deze eruit trekt.

Wie kiest de locatie van de laadpaal?

Wij overleggen samen met de gemeente de meest optimale locatie voor de laadpaal. Daarmee houden we rekening met de locatie van de aanvrager. Het gaat wel om een laadpaal in de openbare ruimte, daarom hangt de locatie af van de regels van de gemeente. Daarbij kijkt de gemeente onder meer naar:

  • (mogelijkheden voor) groeperen van oplaadpunten;
  • vindbaarheid;
  • zichtbaarheid;
  • parkeerdruk;
  • doorgang voor ander verkeer en belemmeringen ten opzichte van ander straatmeubilair en (openbaar) groenstroken;

De gemeente beslist uiteindelijk over de definitieve locatie.

Hoe snel kan ik laden?

Afhankelijk van wat uw auto aankan en of er nog een gebruiker aan de paal staat, kan u tot maximaal 17kWh per uur laden. 

Over laden

Wat voor type oplaadpunten staan er in de gemeente?

Wij plaatsen de meest standaard en door iedere auto te gebruiken laadpaal. Dit is het zogenoemde type 2, mode 3 laden. Dit laadprotocol vind u inmiddels door heel Nederland. Specifiek voor de MRA-e regio is een laadpaal ontwikkeld die extra gebruiksvriendelijk is. 

Hoeveel oplaadpunten komen er in de gemeente?

Vanuit de MRA-e aanbesteding mogen er 200 oplaadpalen geplaatst worden. Deze zijn inmiddels verdeeld over alle gemeenten die tot de MRA regio behoren. Benieuwd naar waar deze laadpalen komen te staan? Bekijk deze dan op onze kaart.

Welke gemeenten behoren tot de MRA-e

Hieronder vindt u de deelnemende gemeenten in de MRA-e regio. Hiervoor geldt dat niet alle gemeenten locaties hebebn aangeleverd voor de aanbesteding. 

 

Provincie Noord Holland         Provincie Utrecht  Provincie Flevoland

Aalsmeer

Alkmaar

Amstelveen

Beemster

Bergen N-H

Beverwijk

Bloemendaal

Bussum

Castricum

Diemen

Edam-Volendam

Haarlem

Haarlemmermeer

Heerhugowaard

Heiloo

Hoorn

Huizen

Koggenland

Muiden

Naarden

Oostzaan

Ouder-Amstel

Purmerend

Uitgeest

Velsen

Waterland

Wijdemeren

Wormerland

Zaanstad

Zandvoort

 

Amersfoort

Bunnik

De Bilt

De Ronde Venen

Houten

IJsselstein

Leusden

Nieuwegein

Utrechtse Heuvelrug

Vianen

Wijk bij Duurstede

Woerden

Zeist

 

 

Almere

Lelystad

 

 

Over de kosten

Wat kost het plaatsen van de laadpaal / het laadpunt?

Als aanvrager zijn er voor u geen kosten voor het laten plaatsen van de laadpaal of van het laadpunt. 

Wat kost gebruik maken van de laadpaal?


Voor het gebruik maken van onze laadinfrastructuur wordt een tarief in rekening gebracht bij uw laaddienstverlener (de MSP waar u een contract mee heeft, met laadpas en/of App). 

De kosten zijn afhankelijk van of je een MRA-e abonnement hebt. Indien dit het geval is betaal je slechts €0,28 per kWh (inclusief BTW en kosten van de laaddienstverlener)

Bent u niet in het bezit van een MRA-e laadpas, dan geldt de standaard prijs van €0,32 per kWh (incl. BTW). Dit bedrag wordt in rekening gebracht bij uw MSP (behorend bij uw laadpas). Afhankelijk van uw laaddienstverlener worden dan nog aanvullende kosten in rekening gebracht. Voor vragen rondom de afrekening van laaddiensten kunt u contactopnemen met uw MSP. 

Voor het gebruik maken van onze laadinfrastructuur wordt een tarief in rekening gebracht bij uw laaddienstverlener (de MSP waar u een contract mee heeft, met laadpas en/of App). Wilt u meer weten over de tarieven van de laadsessies, neem dan een kijkje op de site van Allego.

Bovengenoemde tarieven gelden voor alle MRA-e laadpalen geplaatst door Allego. Op andere openbare oplaadpalen in de gemeente gelden andere tarieven.

Let op!

Wij maken u erop attent dat uw laaddienstverlener (behorend bij uw laadpas) eventueel een opslag op deze laadprijs kan berekenen. En altijd met u afrekent op basis van de afspraken die u met deze partij heeft. Voor vragen rondom de afrekening van laaddiensten kunt u contact opnemen met uw MSP. 

Wie betaalt de openbare laadpalen?

De MRA-e kiest er voor om in de oplaadpunten te investeren zodat er een goed basisnetwerk in de regio aanwezig is. Hierdoor wordt ook de laaddienstprijs voor de e-rijders zo laag mogelijk gehouden.

Over de MRA-e laadpas

Werkt de MRA-e laadpas ook buiten het MRA gebied?

Ja, de laadpas is aangesloten bij het CIR waarmee deze werkt bij alle laadpaaloperators die hierop zijn aangesloten en waarmee Bluecorner een contract heeft.

Waarom heb ik een MRA-e laadpas nodig?

De verlaagde laaddienstprijs geldt alleen in combinatie met een MRA-e abonnement en de daarbij bijbehorende MRA-e laadpas. Dit MRA-e abonnement wordt uitgegeven door Mobility Service Provider Blue Corner, zij doen dan ook de verrekening van de laadsessies met de MRA laadpas. Uiteraard kunt u ook met alle andere laadpassen laden op de MRA-e laadpalen. In dat geval krijgt uw laaddienstverlener (via energieleverancier Vandebron) een tarief doorberekend van €0,32 per kWh (incl. BTW).

Of een MRA-e abonnement voor u inderdaad voordeliger is hangt af van uw specifieke situatie (hoe vaak en hoeveel u gebruik maakt van de MRA-e laadpalen geplaatst door Allego).

Wilt u weten of het MRA-e laadabonnement in uw situatie voordeliger is, maak dan gebruik van onze online keuzehulp.

Wie biedt de laadpas aan?

De MRA-e laadpassen worden aangeboden door onze partner Bluecorner.

Kan ik een laadpas aanvragen als ik buiten het MRA-e gebied woon?

Ja, dat is geen enkel probleem. Alle e-rijders kunnen een MRA-e laadpas aanvragen. Of dit voor u voordelig is, hang af hoe vaak en hoeveel u gebruik maakt van onze MRA-e laadpalen

Waar kan ik een MRA-e laadpas aanvragen?

Het aanvragen van de speciale MRA-e laadpas kan eenvoudig bij onze service-partner BlueCorner, vul daarvoor het aanvraagformulier in.